uitstrooien

Een milieubewust einde? Kies voor crematie.

Helaas heeft iedereen het wel eens mee moeten maken, een dierbaren verliezen. Het is altijd een hele zware tijd. Emotioneel raak je de eerste periode uitgeput. Je moet dan ook veel regelen op het moment dat iemand is overleden. Hebben jullie van tevoren doorgesproken wat de wensen zijn?

 

 

Keuze crematie of begraven

Gelukkig maken de meeste mensen voor zichzelf wel een keuze wat zij zouden willen. De overledenen moet dit dan wel duidelijk hebben besproken met de nabestaanden. De vragen die opspelen zoals kosten van een crematie of wat kost een begrafenis. Wat moet er allemaal geregeld worden nadat iemand is overleden, dat soort vragen. Gelukkig zijn er heel veel mensen opgeleid om je hierbij te ondersteunen. Veel verzekeraars helpen je ook heel graag met de tips en adviseren. Jij of jullie staan er dus nooit alleen voor! De kosten van een crematie of begrafenis kun je ook van tevoren doorspreken met de verzekeraar, hoeveel er gedekt zal worden enzovoort.

 

 

Gedachtes rondom crematie

Crematie is het lichaam inclusief kist verbranden tot as. De ovens zijn duizenden graden waardoor het lichaam snel zal ontbinden en verbranden tot as. Vaak wordt familie hier ook niet bij betrokken omdat dit emotioneel erg heftig kan zijn. Het is letterlijk een grote oven wat je ziet namelijk.
Steeds meer mensen vragen zich af hoe het zit met het milieu rondom cremeren. De as of rook zal niet direct uit het gebouw naar buiten worden geblazen. Dit zou namelijk erg schadelijk zijn voor de omgeving van het crematorium. In het ventilatiesysteem zitten allemaal speciale filters die ervoor zorgen dat de schadelijke stoffen niet de lucht in worden geblazen.
Het is dus absoluut niet milieuonvriendelijk. Begraven worden is daarentegen iets milieuonvriendelijker. Het lichaam gaat namelijk ontbinden en het lichaamsvocht bevat veel stoffen die de grond eigenlijk niet aan kan. De houten kist zal ook uiteindelijk aangetast worden door vocht vanuit de grond en het zal jaren duren voordat de houtenkist compleet is opgelost. Het kost de natuur dus veel meer tijd onder de grond. Op de kist zitten meestal ook nog ijzeren handvaten en deze zullen nooit verteerd worden onder de grond. Hier houden begrafenisondernemers wel rekening mee en halen ze het liefste voor de dienst van de kist af. Deze worden dan ook vaak meegegeven aan de directe familie van de overledenen.
Wil je een milieubewust afscheid? Kies dan voor cremeren. Zorg er wel voor dat je nabestaanden jouw as uitstrooien op de plekken waar het mag. De as kan namelijk wel weer milieuonvriendelijk zijn, vooral in wateren en meren.