Goed veevoer vormt de basis van gezond vee. En gezond vee zorgt voor een goede omzet! Echter rijst nu de vraag waar je dan goed veevoer vandaan haalt. Het moet natuurlijk ecologisch verantwoord zijn, dus zonder troep erin. Hoge kwaliteit veevoeder of ruwvoer bevat goede vitaminen en mineralen voor je vee. In onderstaande blog vind je informatie over het uitkiezen van veevoer en varkensvoer.
Soorten vee
Misschien weet je dit al, maar toch begin ik bij het begin. Er zijn verschillende soorten vee waar je het voer op aan zult moeten passen. Zo heb je als het op rundvee aankomt vleesvee of melkvee. Vleesvee behoeft meer proteïne dan melkvee bijvoorbeeld. Of als je varkensvee hoedt zijn er vleesvarkens, zeugen, of biggen. Zeugen hebben extra voedingsstoffen nodig om biggetjes te kunnen voeden. Of je kunt ervoor kiezen om de biggetjes moederloos op te voeden, dan hebben ze alleen maar een bepaalde melksamenstelling nodig. Ook heb je speciaal veevoer nodig voor bijvoorbeeld onbehandelde kippen. Onbehandelde hennetjes behoeven extra velrijk voer, voor een betere vertering en dus een hoger immuunsysteem. Al deze dingen zijn belangrijk om het soort veevoer te bepalen. Gelukkig kun je veevoer tegenwoordig inkopen op simpelweg de basis van het soort vee dat je hebt.
Veevoer toedienen
Kleinschalige en middelgrote boeren kunnen het beste zelf hun voer toedienen. Velen van jullie zullen het met me eens zijn om te zeggen dat dat werk voldoening geeft. Echter als je wil uitbreiden en in de klasse wilt terechtkomen van grotere boeren, heb je automatische systemen nodig. Deze zorgen ervoor dat je dieren genoeg eten krijgen om geen honger te krijgen, maar dat ze ook niet te veel veevoer binnenkrijgen.
De seizoenen
Dieren hebben net als mensen verschillende behoeftes bij verschillende jaargetijden. In de zomer kan het ook gebeuren dat dieren minder eten of zich slechter voelen door de hitte. Echter kan dit probleem ook ontstaan door andere zaken dan de hitte. Zo kunnen vliegen best vervelend zijn in de zomer. Een andere belangrijke factor is dat het veevoer sneller kan gaan rotten of bederven in de hitte in de voederbakken. Zorg dus dat je die bakken goed schoonmaakt af en toe. Zo wordt het voer dat oud is geworden niet opgegeten en kun je je ervan verzekeren dat je dieren niks verkeerds binnenkrijgen. Om de vliegen weg te jagen kun je zorgen dat je flink ventileert. Voor meer tips kun je altijd nog bij professionals in veevoer terecht!